Kremowy soczysty kurczak w marynacie kefirowej. Pyszny smak, nie do opisania.
7 632
Udka w marynacie kefirowej to bez wątpienia interesująca propozycja posiłku.
Soczyste mięso stanowi idealny składnik każdego obiadu, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne.
Potrzebujemy:
700 g udek z kurczaka
200 ml kefiru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 cebula
sól (do smaku)
Przygotowanie:
Starannie umyte udka osuszamy dokładnie kuchennym ręcznikiem papierowym. Osuszone udka umieszczamy na desce do krojenia w celu ubicia ich lekko wałkiem.
Ubite udka umieszczamy w odpowiednio natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę.
Sól, paprykę i musztardę mieszamy z kefirem. Udka z kurczaka polewamy powstałą marynatą.
Odstawiamy mięso na ok. 60 min. Po upływie godziny umieszczamy kurczaka na ok. 55 min w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Tak przygotowane soczyście gorące udka z kurczaka można podawać z ulubionymi dodatkami; ryżem, duszonymi ziemniakami, czy warzywami przygotowanymi na parze.