To mięsko rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Super wskazówka od doświadczonej kucharki.
21 385
Dzięki tej wskazówce przygotowane mięso będzie rozpływać się w ustach mając przy tym wyśmienity smak
W dzisiejszym przepisie pokażę wam jak przygotować brazylijską wołowinę. Ludzie Południowej Ameryki doskonale znają się na przyrządzaniu mięsa. Odpowiednie przyprawy oraz temperatura pieczenia są kluczami do sukcesu.
Podążając poniższymi krokami przygotujesz idealny posiłek pod względem smaku, zapachu i wyglądu.
Składniki
Wołowina 700 g
Wino wytrawne białe 200 ml
Ocet z białego wina 100 ml
Oliwa z oliwek 100 ml
Rozmaryn 1 łyżeczka
Sól 1 kg
Czarny pieprz (ziarenka) 5 sztuk
Przygotowanie
Aby przygotować marynatę na mięso, zacznij od wymieszania ze sobą płynnych składników: ocet winny, oliwa z oliwek, wino. Następnie dodaj rozmaryn i pieprz.
Mięso należy umyć i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym, po czym włożyć do marynaty na minimum 2 godziny.
Do formy z wyższymi bokami do pieczenia włóż mięso i nalej marynaty. Koniecznie musisz przykryć pieczeń pergaminem, na którym umieścisz sól.
Piecz mięso przez 30 min w piekarniku ustawionym na 195 °C. Gotową potrawę podawaj w cienkich kawałkach.