Faszerowane pieczarki idealne na obiad. Rewelacyjny smak – mój ulubiony przepis na ich przyrządzenie.

Niewielkie danie, które podaje się przed zamówionym posiłkiem to tzw. „czekadełka” – dziś coraz większa liczba restauracji decyduje się na ich podawanie.

  • Na przygotowanie potrzebujesz 15 minut;
  • Czas gotowania to 30 minut;
  • Danie gotowe w 45 minut;
  • Ilość składników przewiduje 5 porcji;
  • kalorie: 150kcal

Składniki:

  • 500g dużych pieczarek ( w większych marketach są dostępne pakowane pieczarki, przeznaczone do faszerowania);
  • 250g mięsa mielonego ( najlepiej z łopatki bądź szynki wieprzowej);
  • natka pietruszki – drobno posiekana;
  • 1 cebula;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • pół szklanki startej mozzarelli;
  • łyżka bułki tartej;
  • pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki;
  • łyżeczka oregano;
  • pieprz;
  • sól

Czas oczekiwania na główny posiłek ma nam urozmaicić właśnie czekadełko.

Jego zadaniem jest zaspokojenie pierwszego, najczęściej silnego głodu. Faszerowane pieczarki z serem i mielonym mięsem są jedną z najczęściej spotykanych przystawek w polskich domach.

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Umyj pieczarki i pozbaw je oczyść
– dzięki temu przygotujesz miejsce na farsz. Posiekaj nóżki i podsmaż wraz z pokrojoną cebulą na rozgrzanym masełku.

Mięso wymieszaj dokładnie w misce z przyprawami, wcześniej podsmażonymi nóżkami pieczarek,
bułką tartą i natką pietruszki. Możesz doprawić solą i pieprzem według uznania.

Wypełnij kapelusze przygotowanym farszem tak, aby utworzył się mały kopiec. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika.

Piecz ok. 20min. Po tym czasie wyjmij pieczarki, posyp je serem i ponownie wstaw na 10 minut do momentu zapieczenia się sera.

Wyjmij blaszkę, teraz możesz przystąpić do przygotowania dekoracji pieczarek natką pietruszki. Jeśli mięso wieprzowe nie jest twoim ulubionym rodzajem mięsa – możesz wymienić je na każde inne według własnych preferencji.

Wołowe mięso mielone szczególnie komponuje się z faszerowanymi pieczarkami, gdyż puszczane z nich
soki podczas pieczenia świetnie wnikają w pieczarkę, dzięki czemu jest ona miękka i wręcz rozpływająca się w ustach.

Mozzarella również nie jest serem, za którym szczególnie przepadasz? Nie przejmuj się, równie dobrze możesz użyć parmezanu. Pamiętaj jednak, że parmezan jest słony, ogranicz wtedy sól w mięsie.

Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!