Pyszne, bardzo proste ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach – znika błyskawicznie
Pyszne, bardzo proste ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach! Delikatny twaróg w połączeniu z kakaowym spodem sprawiają, że to ciasto smakuje wszystkim i zawsze znika błyskawicznie!
Każdy jest w stanie zrobić to ciasto, ponieważ jest ono bardzo proste w przygotowaniu. Ten przepis pozwoli ci na przygotowanie pysznego ciasta, które zawsze się udaje. Dodaj przepis do swoich zakładek lub zapisz w zeszycie – dzięki temu na pewno go nie zgubisz!
Składniki na spód:
- mąka – 300 g
- cukier puder – 150 g
- masło – 250 g
- proszek do pieczenia – 1 opakowanie
- trzy żółtka
- kakao – 4 łyżki
Składniki na masę serową:
- twaróg – 700 g
- cukier puder – 150 g
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- jedno żółtko
- cztery białka
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, pokrojone na kawałki masło, proszek do pieczenia, żółtka i kakao zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na pół i każdą część zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie możemy przygotować masę twarogową.

Ser kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier, żółtko i cukier wanilinowy. Opcjonalnie, możemy dodać trochę startej skórki cytrynowej lub kroplę ulubionego aromatu. Np. waniliowego, migdałowego lub orzechowego.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie, przekładamy je do twarogu i delikatnie mieszamy całość szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Formę z wysokimi brzegami wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki ciasto. Jedną część rozwałkowujemy lub rwiemy na małe kawałki i wykładamy nimi dno formy.
