ciasto „Witiaż”

Jak zrobić ciasto Vityaz

Wszyscy chcemy jak najczęściej sprawiać przyjemność naszym bliskim, zwłaszcza dzieciom, pysznymi i smacznymi słodyczami. Niestety kupne wypieki pełne są niepotrzebnych, niezdrowych dodatków i konserwantów. Dlatego najlepszą opcją jest przygotowanie przepysznych deserów samodzielnie!

Domowe ciasto „Witiaż” to prosty i niesamowicie pyszny deser, który dosłownie rozpływa się w ustach! A jak wygląda – bajecznie!

Składniki

Mąka pszenna – 2 szklanki
Jajka – 4 sztuki
Cukier – 1,5 szklanki
Masło – 400 g
Kwaśna śmietana – 200 g
Orzechy włoskie – 1 szklanka
rodzynki – 1 szklanka
Soda – 1 łyżeczka
Kakao w proszku – 2 łyżki
Gotowane mleko skondensowane – 350 g

Przygotowanie

    1. Ubij mikserem jajka i cukier, aż składniki połączą się jednolicie. Następnie dodaj śmietanę, 200 g miękkiego masła i ponownie wymieszaj. Kolejno dodaj sodę i powtórz czynność.
    1. Ciasto podziel na 3 części: do jednej dodaj zmielone orzechy, do drugiej rodzynki, a do trzeciej kakao. Dokładnie wymieszaj każdą z nich. Ciasta piecz w okrągłej formie przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
    2. W międzyczasie ubij skondensowane mleko z pozostałym masłem. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Posmaruj gotowe ciasta kremem.
  1. Posmaruj również jego wierzch i brzegi. Udekoruj wypiek zmielonymi orzechami. Użyj np. szprycy cukierniczej, aby udekorować czekoladą górę ciasta według własnego uznania.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!