Szybkie ciasto „Ptasie mleczko”

Jak zrobić ciasto z ptasiego mleka

Spośród wszelkiego rodzaju pysznych przysmaków często wybieramy sprawdzone przez lata klasyki, nie dziwi więc fakt, że ciasto Ptasie Mleczko od wielu lat cieszy się dużą popularnością w wielu krajach.

Istnieje mnóstwo różnych przepisów na przygotowanie tego obłędnego deseru, dziś przedstawię Wam mój ulubiony! Nawet jeśli nie masz piekarnika, możesz przygotować ten pyszny deser bez pieczenia. Dziś chcę Wam pokazać, jak łatwo zrobić pyszne, domowe ciasto z niezwykłym kremem z dodatkiem kaszy manny.

Składniki

Masło – 370 g
Jajka – 4 sztuki
Mąka pszenna – 160 g
Cukier – 400 g
Kakao – 6 łyżeczek
Proszek do pieczenia – 10 g
Sól – 1 szczypta 
Mleko – 550 ml
Kasza manna – 3 łyżki
Cukier waniliowy – 20 g
Kwaśna śmietana – 3 łyżki

Przygotowanie

    1. Rozpuść 150 g masła, dodaj 180 g cukru i sól. Ubij mieszaninę. Dodaj 4 jajka, wciąż ubijając przyszłe ciasto po dodaniu każdego jajka.
    1. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i dalej ubijaj.
    2. 1/3 ciasta wyłóż do formy przykrytej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
    1. Do reszty ciasta dodaj 3 łyżeczki kakao i ponownie wymieszaj. Ciasto czekoladowe przełożyć do innej formy, przykrytej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    2. W rondelku podgrzej mleko, stopniowo dodawaj do niego kaszę manną, ciągle mieszaj, aż masa zgęstnieje.
    1. W osobnej misce wymieszaj 200 g miękkiego masła, 150 g cukru i cukier waniliowy. Stopniowo dodawaj mieszankę kaszy manny i ubijaj do uzyskania gładkości.
    2. W rondelku wymieszaj śmietanę, 3 łyżeczki kakao i 80 g cukru, wstaw na kuchenkę. Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj 20 g masła, wymieszaj.
    1. Wyjmij ciasto czekoladowe z formy i przekrój je na 2 równe części.
    2.  Ułóż pierwszą warstwę czekoladowego ciasta na talerzu, posmaruj je połową śmietanki, następnie połóż jasne ciasto, ponownie posmaruj śmietaną, następnie ułóż ostatnie czekoladowe ciasto i polej czekoladowym lukrem.
  1. Włóż deser do lodówki na 1 godzinę.

mleko ptasieTen domowy deser stanie się prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu! Smacznego!  

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!