Zapiekane oryginalne naleśniki z serem – są tak dobre, że mogę jeść codziennie. Koniecznie wypróbuj przepis.
Dziś zaprezentujemy Wam przepis na niezwykłe naleśniki z serem. Zapiekane w śmietanie, z dodatkiem sosu malinowego będą idealnym śniadaniem lub podwieczorkiem. Ten przepis z pewnością na długo zostanie Ci w pamięci!
Miękkie, delikatne i puszyste naleśniki wzbogacane aromatem wanilii i smakiem sezonowych malin będą znakomitym deserem, który z pewnością zachwyci Twoich przyjaciół i rodzinę, a zwłaszcza dzieci.
Koniecznie wypróbuj naszą recepturę, a gwarantujemy, że każdy smakosz poprosi o dokładkę!
Składniki na ciasto:
- * 750 ml mleka,
- * 3 jaja,
- * 300 gramów mąki,
- * olej do smażenia.
Składniki na nadzienie:
- * 250 gramów półtłustego twarogu,
- * 400 gramów homogenizowanego serka o smaku waniliowym,
- * 1 łyżka cukru,
- * 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru,
Składniki na sos śmietankowy:
- * 150 ml śmietanki kremówki 30%,
- * 1 jajko,
- * 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru,
- * 1 łyżka cukru.
Składniki na sos malinowy:
- * 400 gramów malin,
- * 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej,
- * 2 łyżki wody,
- * cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, jaja, mleko i całość dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Na patelnię wlewaj małe porcje ciasta i smaż z odrobiną oleju przez ok. 2-3 minuty po każdej stronie.
Pamiętaj, aby naleśniki były cienkie. Z podanych składników powinnaś/eś otrzymać ok. 13 sztuk. Dzięki temu uzyskasz dwie warstwy w naczyniu żaroodpornym.
Przygotuj nadzienie serowe. Twaróg dokładnie rozetrzyj blenderem ręcznym. Nie powinny być w nim widoczne grudki. Dodaj serek homogenizowany, cukier i budyń. Dokładnie wymieszaj.
Masę nakładaj na usmażone wcześniej naleśniki. Na jeden naleśnik użyj jednej łyżki nadzienia. Dokładnie rozsmaruj i zawiń w ruloniki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotuj sos śmietankowy do zalania naleśników. Roztrzep jaja widelcem i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Wylej na naleśniki.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180’C przez ok. 30-35 minut. W tym czasie śmietana powinna zgęstnieć i dokładnie się zapiec.
W międzyczasie przygotuj sos malinowy. Podgrzej maliny w garnku tak, aby zaczęły powoli się rozpadać. Wymieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną z wodą i wlej do gorących malin.
Gotuj kilka minut, cały czas miesząc. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Maliny możesz również zmiksować blenderem. Wtedy sos będzie gładszy.