Ciocia w końcu zdradziła przepis na te pyszne steki z mięsa mielonego w piekarniku. 30 min i gotowe.
30 087
Steki z mięsa mielonego to popisowa potrawa mojej kochanej cioci, a ja chętnie korzystam z jej przepisu.
Soczyste i pełne smaku mięso zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na kolację lub wizytę gości. Danie piecze się samo, a przygotujesz je w niespełna pół godziny!
SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego
150 g żółtego sera
4 jajka
300 g ziemniaków
200 g cebuli
50 g majonezu
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz dokładnie i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu zetrzyj je delikatnie na tarce na największych oczkach i całość umieść w dużej misce.
Ziemniaki porządnie wymieszaj z majonezem, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Uważaj, by nie zgnieść ziemniaków na puree.
Obraną cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, aż nabierze lekko złotego koloru. W między czasie zetrzyj twardy, żółty ser na tarce i ugotuj jaja na twardo. Po ostudzeniu obierz je, a następnie drobno posiekaj i wymieszaj z niewielką ilością majonezu.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do zapiekania i porządnie natłuść olejem lub niewielką ilością masła. Mięso mielone formuj w steki, czyli niewielkie, płaskie koła o grubości około 1 cm.
Układaj je w równych odstępach na blasze. Możesz wspomóc się okrągłą foremką lub specjalną formą do przyrządzania steków.
Na mięso nakładaj warstwowo kolejne składniki – smażoną cebulę, jajko z majonezem, tarte ziemniaki, odrobinę majonezu, a wierzch posyp startym serem.
Tak przygotowane steki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut. Gotowe!