Ciocia w końcu zdradziła przepis na te pyszne steki z mięsa mielonego w piekarniku. 30 min i gotowe.

Steki z mięsa mielonego to popisowa potrawa mojej kochanej cioci, a ja chętnie korzystam z jej przepisu.

Soczyste i pełne smaku mięso zapiekane w piekarniku to świetny pomysł na kolację lub wizytę gości. Danie piecze się samo, a przygotujesz je w niespełna pół godziny!

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 150 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz dokładnie i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu zetrzyj je delikatnie na tarce na największych oczkach i całość umieść w dużej misce.

Ziemniaki porządnie wymieszaj z majonezem, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Uważaj, by nie zgnieść ziemniaków na puree.

Obraną cebulę posiekaj i zeszklij na oleju, aż nabierze lekko złotego koloru. W między czasie zetrzyj twardy, żółty ser na tarce i ugotuj jaja na twardo. Po ostudzeniu obierz je, a następnie drobno posiekaj i wymieszaj z niewielką ilością majonezu.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do zapiekania i porządnie natłuść olejem lub niewielką ilością masła. Mięso mielone formuj w steki, czyli niewielkie, płaskie koła o grubości około 1 cm.

Układaj je w równych odstępach na blasze. Możesz wspomóc się okrągłą foremką lub specjalną formą do przyrządzania steków.

Na mięso nakładaj warstwowo kolejne składniki – smażoną cebulę, jajko z majonezem, tarte ziemniaki, odrobinę majonezu, a wierzch posyp startym serem.

Tak przygotowane steki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!