Zrób raz te kotlety z kurczaka w cieście a będziesz je robić non stop. Nowy hit!
5 635
Dzięki nietypowej panierce ziemniaczanej kotlety z kurczaka są bardzo sycące. Do tego dania wystarczy dodatek w formie lekkiej sałatki warzywnej .W trakcie smażenia starte ziemniaki zamieniają się w chrupiącą skórkę i nadają mięsu apetyczny smak.
Kotlety z kurczaka będą idealną i smaczną ozdobą nawet świątecznego stołu. Danie jest oryginalne i przepyszne!
Składniki
Filet z kurczaka – 1 sztuka
Ziemniaki – 6 sztuk
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 3 łyżki
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Olej słonecznikowy – 50 ml
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokrój cienko i rozbij. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij sok. Dodaj 1 łyżkę mąki, jajko, trochę soli (pamiętaj, że mięso jest już posolone).
Zanurz każdy kęs kurczaka najpierw w mące, a następnie w cieście ziemniaczanym. Rozprowadź je równomiernie na kotlecie. Smaż z obu stron, aż uzyskają piękny złoty kolor.
Delikatne i soczyste kotlety z kurczaka w chrupiącym cieście ziemniaczanym zadowolą najbardziej rozpieszczonych koneserów kulinarnych arcydzieł. Dlatego nie zapomnij zapisać przepisu!