Szybki obiad lub sycąca kolacja z plackami tortilli, która nie wymaga ciągłej uwagi podczas procesu jej przygotowania. To rodzaj zapiekanki mięsnej z warzywami, ze smacznych i niedrogich składników. Wielbiciele wyrazistych smaków i bogatego nadzienia pokochają to danie!
Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na oleju roślinnym, dodaj mięso mielone i smaż przez kolejne 15 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.
Następnie przykryj mięso pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Dodaj oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku. Pokrój zioła i dodaj do mięsa mielonego, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż placek tortilli, na wierzchu rozłóż mięso mielone, posyp startym twardym serem i przykryj kolejnym plackiem. Powtórz proces ze wszystkimi plackami, ostatnią warstwą ma być mięso. Zachowaj trochę startego sera na później.
Naczynie do zapiekania włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, następnie wyjmij, posyp pozostałym serem i piecz jeszcze przez 5 minut w tej samej temperaturze. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.