Miękkie i soczyste danie mięsne „Akordeon”. Zrób prawdziwą sensację wśród Twoich gości!
„Akordeon” to potrawa z delikatnej wieprzowiny z serem i grzybami, podana z aromatycznym sosem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a może zrobić prawdziwą sensację wśród Twoich gości!
Dzięki pięknemu wyglądowi będzie nie tylko idealnym daniem na obiad w gronie najbliższych, ale również na wszelkie uroczystości i święta!
Składniki
- Wieprzowina – 1 kg
- Pomidor – 9 małych sztuk
- Twardy ser – 200 g
- czosnek – 6 ząbków
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Sos sojowy – 3 łyżki
- Musztarda – 1 łyżka
- Olej słonecznikowy – 70 ml
- Pieczarki – 200 g
- Cebula – 1 sztuka
- Ocet winny – 1 łyżka
- Koper – 0,5 pęczka
- Pietruszka – 0,5 pęczka
- Bazylia – 0,5 pęczka
- Kolendra – 0,5 pęczka
- Papryka – 1 sztuka
- Papryka chilli – 1 sztuka
- Sól – do smaku
- Cukier – do smaku
- Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, musztardą i 2 łyżkami oleju. Mięso pokrój wzdłuż na plastry, nie przecinając go jednak do końca. Natrzyj je przygotowaną marynatą, wstaw do lodówki na 10 godzin.
Dwa pomidory, ser, pieczarki i trzy ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Rozłóż dane składniki równomiernie pomiędzy każdym nacięciem mięsa. Zawiń je w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez 50 minut.
Podczas gdy „Akordeon” się piecze, przygotowuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę, włóż do hermetycznie zamykanego pojemnika i zalej octem rozcieńczonym z połową wody. Potrząśnij mocno pojemnikiem, cebulę pozostaw do marynowania.
W międzyczasie zrób poprzeczne nacięcia na pozostałych pomidorach. Zalej je wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. posiekaj je w kostkę razem z papryką. Na rozgrzanym oleju podsmaż pomidory.
Duś warzywa przez parę minut, a następnie dodaj do nich paprykę. Przetrzyj miękkie już warzywa przez sito. Wymieszaj posiekaną papryczkę chili z solą, cukrem i octem.
Zagotuj przygotowany sos pomidorowy ponownie. W trakcie gotowania dodaj posiekany czosnek i czarny pieprz oraz sól. Zdejmij patelnię z ognia. Następnie wmieszaj posiekane zioła i zamarynowaną cebulę do mieszanki, wymieszaj. Smacznego!