Ciasto „Słodki orzech”. Genialnie prosty i szybki przepis. Zakochacie się w tym cieście

To ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników deserów z orzechami!

Chociaż zawiera dość dużo skondensowanego mleka jest umiarkowanie słodkie. Idealne na każdą okazje – urodziny, imieniny, święta czy po prostu wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy!

Składniki

  • Mąka pszenna – 3 szklanki
  • Białka jajka – 4 sztuki
  • Żółtka jajka – 4 sztuki
  • Margaryna – 300 g
  • Orzechy włoskie – 2 szklanki
  • Masło – 200 g
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Ocet – 0,5 łyżeczki
  • Cukier waniliowy – 5 g
  • Cukier – 1 szklanka
  • Gotowane mleko skondensowane – 05 l

Przygotowanie

Połącz żółtka z mąką i margaryną. Sodę wymieszaj z octem i dodaj do ciasta. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy części.

Ubij schłodzone białka i cukier na sztywną pianę. Drobno posiekaj orzechy (mogą być to również orzeszki ziemne) i połącz je z białkami.

Włóż jedną część ciasta do formy, równomiernie rozprowadź i piecz przez pół godziny w 180 stopniach. Powtórz czynność z pozostałymi ciastami. Ciasta ostudź. Wymieszaj skondensowane mleko z masłem.

Posmaruj wszystkie ciasta przygotowanym kremem, gotowe ciasto udekoruj orzechami i wstaw do lodówki na 5 godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!