Chrupiąca cukinia po koreańsku. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś. Cholernie smaczna

Hitem tego sezonu w mojej kuchni jest pikantna koreańska cukinia. Ta letnia przekąska podbiła wiele serc moich gości, jak i również domowników.

Jeśli lubisz pikantne przekąski, ale nie chcesz czekać do zimy, aby cieszyć się smakiem przetworów, chętnie podpowiem Ci, jak szybko przyrządzić marynowaną cukinię po koreańsku.

Składniki

  • Cukinia – 500 g
  • Marchewka – 200 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – 50 ml
  • Sezam – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Mielona ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • Mielona słodka papryka- 1 łyżeczka
  • Miód- 2 łyżeczki
  • Sos sojowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Cukinię pokrój na jak możliwie cienkie plastry, najlepiej wybierz młodą cukinię, tak aby na środku nie było pestek. Jeśli masz duże cukinie, pokrój je na pół pierścienia.

Umieść pokrojoną w plasterki warzywa w głębokiej misce i dodaj 1 łyżeczkę soli. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Marchewkę obierz i pokrój w paski. Jeśli masz specjalną tarkę do marchewki po koreańsku, użyj jej. Przełóż marchewki do osobnej miski i dodaj 1 szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

W międzyczasie obierz 4 ząbki czosnku i przeciśnij je przez praskę. Sos sojowy i sok z cytryny wlej do czosnku oraz dodaj miód. Wszystko wymieszaj łącznie z przyprawami: zmieloną ostrą i słodką papryką.

Odciśnij i odlej nadmiar płynu z cukinii. Zrób to samo z marchewką. Teraz połącz warzywa.

Polej je przyrządzonym wcześniej dressingiem. Na patelni rozgrzej 50 g oleju roślinnego i dodaj do przekąski. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. Przed podaniem udekoruj sezamem. Smacznego.

Chrupiąca letnia przekąska z cukinii jest gotowa. Warzywa sezonowe są  bardzo dobre, zwłaszcza jeśli znasz sprawdzone przepisy.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!