Dlatego idąc dziś za tą radą postanowiłam przygotować przepyszne ciasto z jabłkami z przepisu mojej babci! Ciasto jest tak smaczne, że znika ze stołu praktycznie od razu gdy tylko je pokroje!
Wieczorem suszone owoce umyj, osusz. Morele pokrój na małe kawałki. Koniakiem zalej suszone morele i rodzynki, możesz też użyć mocnej herbaty lub po prostu ciepłej wody.
Orzechy upraż na suchej patelni i rozgnieć na okruchy, ale niezbyt mocno. 70 g cukru wymieszaj z cynamonem i połącz z orzechami.
Jajka ubijaj przez kilka minut. Wymieszaj zwykły cukier z cukrem waniliowym i małymi porcjami dodawaj do ubijanych jajek.
Wlej cienkim strumieniem 60 ml rozpuszczonego masła. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż ciasto stanie się gładkie i będzie przypominało konsystencją gęstą śmietanę.
Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki (do 2 mm). Posyp owoce skrobią.
Naczynie do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj olejem.
Wlej połowę ciasta do formy, dodaj połowę mieszanki orzechów. Rozłóż połowę jabłek. Odcedź płyn z suszonych owoców i rozprowadź na cieście. Równomiernie wylej pozostałe ciasto, przykryj znów jabłkami i mieszanką orzechową.
Piecz deser w 180 stopniach przez 50–55 minut. Możesz je przykryć folią na pierwsze pół godziny, aby orzechy się nie przypaliły.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.