Gniazda z mięsa mielonego. Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie próbowałaś.

Gniazda z mielonego mięsa z jajkiem to dobra alternatywa dla zwykłych kotletów. Danie pieczone jest w piekarniku, dzięki czemu jest dużo smaczniejsze i zdrowsze niż mięso smażone na patelni.

Potrawa wygląda niecodziennie i apetycznie. Podając ją z ulubionymi ziołami ozdobisz odświętny czy imprezowy stół, mile zaskoczysz gości i domowników. Możesz wybrać mięso mielone według swojego gustu i dodać do niego ulubione przyprawy, aby uzyskać piękny aromat.

  • Mielona wieprzowina – 250 g
  • Mielona wołowina – 250 g
  • Bułka pszenna – 1 sztuka
  • Mleko – 1 szklanka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Marchewka – 1 sztuka
  • Jajko – 6 sztuk
  • Olej słonecznikowy – 10 ml
  • Ulubione zioła – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku

Przygotowanie

Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na drobnej tarce. Bułkę zamocz w mleku na 10-20 minut, odciśnij nadmiar płynu.

W misce połącz dwa rodzaje mięsa mielonego, warzywa, bułkę i jedno jajko. Dodaj sól i pieprz Podziel mięso mielone na 5 części i uformuj z nich gniazda.

Posmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym lub przykryj folią, ułóż gniazda mięsa mielonego. Do każdego wbij po jednym surowym jajku i posól.

Piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj gotowe danie ziołami, podawaj z dowolnymi dodatkami np. ryżem, ziemniakami lub sałatką warzywną. 

Ten przepis to świetny pomysł na obiad, pamiętaj o jego zapisaniu i podzieleniu się ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!