Rolka z kurczakiem w butelce – nie przegap przepisu, ponieważ w sklepie po prostu tego nie kupisz.

Podzielę się z Wami przepisem na pyszną zimną przekąskę z kurczaka. Idealnie pasuje do świątecznego menu, będzie wyglądać idealnie na kromce chleba: pyszne, niedrogie i łatwe w przygotowaniu!

Ten domowy salceson jest o wiele smaczniejszy niż zakupione odpowiedniki, a co najważniejsze – wiesz z czego jest wykonany.

Roladka z kurczaka w butelce

SKŁADNIKI

  • 1,3–1,5 kg mięsa z kurczaka (filet, podudzie)
  • 100 g obranych orzechów włoskich
  • 30 g żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Mięso z kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, umieścić na żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem. Nie dodawaj oleju, duś kurczaka na małym ogniu we własnym soku, przykrytego pokrywką. Lekko sól i pieprz i duś przez około 35–45 minut.

2. Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

3. Powstały z duszenia bulion przelej go do oddzielnej miski. Pozwól, aby mięso ostygło, a następnie oddziel je od kości, jeśli jest taka potrzeba.

4. Wymieszaj rozpuszczoną żelatynę z bulionem. Orzechy lekko podsmaż na suchej patelni.

5. Dodaj orzechy i czosnek przeciśnięty przez praskę do mięsa, dodaj sól i przyprawy, zalej bulionem z żelatyną.

6. Weź czystą plastikową butelkę, odetnij szyjkę i napełnij ją całkowicie schłodzoną mieszaniną. Włóż butelkę do lodówki na kilka godzin (aż zawartość całkowicie stężeje). Wyjmij go ostrożnie przecinając butelkę.

Przepis można zmieniać dodając smażoną cebulę, marchewkę i kukurydzę lub zielony groszek , a także zastępując mięso z kurczaka wołowiną lub wieprzowiną (w tym przypadku trzeba będzie dłużej dusić mięso).

Podziel się z przyjaciółmi przepisem na pyszne i absolutnie łatwe do przygotowania danie z drobiu!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!