Ten przepis na placuszki z jagodami dostałam od mojej sąsiadki, po prostu zakochałam się w ich smaku

Ten przepis na placuszki z jagodami dostałam od mojej sąsiadki, gdy pierwszy raz spróbowałam ich u niej, po prostu zakochałam się w ich smaku! Teraz również i ja często serwuje te obłędnie pyszne placuszki na śniadanie mojej rodzinie.

Ciasto na kefirze jest uniwersalne i smakuje z absolutnie każdym nadzieniem. Placuszki są puszyste, delikatne i co najważniejsze absolutnie pyszne!

Składniki

  • 400 ml kefiru
  • 1,5 – 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 400 g jagód lub innych owoców

Przygotowanie

1. Aby zrobić ciasto po prostu wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem jagód, w głębokiej misce. Otrzymasz gęstą masę (gęstsza niż na naleśniki), ale nie na tyle gęsta, aby ugnieść ją rękami.

2. W jedną rękę posyp odrobinę mąką, włóż na dłoń łyżkę stołowa ciasta. Umieść trochę owoców w środku. Przepłucz palce drugiej ręki i szybko złącz krawędzie. Natychmiast ułóż placuszka na patelni rozgrzanej z olejem słonecznikowym.

3. Smaż na średnim ogniu pod pokrywką przez około 3 minuty z każdej strony. Umieść gotowe placki na papierowym ręczniku, aby nadmiar oleju został wchłonięty.

 

Z powyższej ilości składników otrzymasz około 12-14 placuszków.

Najlepiej smakuje na gorąco z mlekiem lub kefirem. Możesz dodać więcej cukru jeśli lubisz słodkie smaki, lub też oprószyć placuszki cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!