Lekka i sycąca sałatka: bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem

Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że kiełbasy, szynka i ser kupujemy pokrojone na plasterki, gotowe na wyłożenie na stół. Kiełbasa jest  też często dodawana do wielu gorących potraw, a nawet przystawek.

Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie wersję sałatki z szynką, jest ona bardzo lekka, a jednocześnie sycąca, a przygotowuje się ją szybko i prosto.

Składniki na 5 porcji:

  • Szynka 450 g
  • Jajko 3 szt.
  • Ogórek 1 szt.
  • Papryka 1 szt.
  • Kukurydza w puszce 350 g
  • Majonez 4 łyżki
  • Koperek do smaku
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz (mielony) do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój paprykę i szynkę w długie paski, a ogórki w plastry. Posiekaj zioła za pomocą noża.

Wymieszaj wszystkie składniki w głębokiej salaterce, dopraw majonezem, dodaj przyprawy, zioła i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę natychmiast podawaj na stół. Jeśli chcesz, możesz zastąpić kukurydzę zielonym groszkiem, a świeży ogórek małosolnym – dzięki czemu danie stanie się bardziej pikantne.

Ta sałatka jest idealna na wieczorną przekąskę lub na świąteczny stół. Gotuj z przyjemnością i dziel się nowymi przepisami ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!