Cynamonowe ślimaczki: Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem. Robię prawie co każdą niedzielę
25
Pyszne cynamonowe ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Radze zrobić dużą porcję, gdyż jestem pewna, że ich smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy ale też i Ci starsi. Miękkie ciasto, delikatne nadzienie i słodka polewa tworzą idealne połączenie!
SKŁADNIKI
Na ciasto:
200 ml mleka
50 gr. masła
500 gr. mąki
0,5 łyżeczki soli
70 gr. cukru
1 sztuka jajko
1 kostka drożdży
Do nadzienia:
150 gr. twarożku
50 gr. cukru
2 łyżeczki cynamonu
Na polewę
5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
200 gr. cukru pudru
aromat waniliowy
PRZYGOTOWANIE
Podgrzej mleko i masło, do momentu aż masło się stopi. Zagnieć ciasto drożdżowe razem z resztą składników ciasta i pozostaw na co najmniej 1 godzinę w ciepłym miejscu.
W międzyczasie wymieszaj składniki do nadzienia. Rozwałkuj ciasto w prostokąt i posmaruj nadzieniem. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości 2-3 cm.
Umieścić plastry, stroną cięcia skierowaną w dół, w dobrze nasmarowanym naczyniu do pieczenia i odstaw na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ślimaczki cynamonowe przez około 20 minut.
W międzyczasie wymieszaj składniki polewy i polej nią jeszcze gorące wypieki. Smacznego!