Gotuję prawie w każdą niedzielę. Kasza manna, jajka, proszek do pieczenia, mleko i pyszna kolacja na stole.

Domowe ciasta są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż kupione w sklepie. Domowe ciasta mają coś, czego nie ma w wielu fabrycznych wypiekach – dodatek miłości.  Za każdym razem, gdy próbuje domowych ciast mojej babci, wspominam słodkie dzieciństwo.

Dziś mam dla Ciebie wyjątkowo prosty a smaczny przepis na domowe ciasto. Ten deser przypomina mannę z nadzieniem, tylko jest bardziej puszyste i miękkie.

SKŁADNIKI

  • 9 łyżek cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki mąki
  • 6 jajek
  • 1 g waniliny
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka

PRZYGOTOWANIE

Oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem.

Kontynuując ubijanie białek, stopniowo dodawaj do nich 6 łyżek cukru.

Nie przestawaj ubijać białek i dodaj do nich po jednym żółtku.

Dodaj kasze mannę, proszek do pieczenia i mąkę do mieszanki, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Staraj się mieszać ciasto tak ostrożnie, jak to tylko możliwe, aby mieszanka pozostała puszysta.

Raw unprepared semolina in bowl

Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 28 cm  masłem i posyp mąką.

Włóż deser do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i, gdy ostygnie, przygotuj do niego nadzienie. Doprowadzić mleko do wrzenia.

Do gorącego mleka dodaj 3 łyżki cukru i wanilinę, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Zalej ciasto gorącym mlekiem. Poczekaj, aż mleko całkowicie się wchłonie w ciasto i pozwól mu ostygnąć. Deser powinien stać w lodówce przez kilka godzin.

Powiedz znajomym w mediach społecznościowych, jak łatwo jest przygotować ten oryginalny deser!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!