Ciasto Fantazja: Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Zakochacie się w tym cieście

Delikatne ciasto kefirowe z aksamitnym kremem to połączenie pokocha każdy smakosz słodkich deserów. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, a jego aromat zachwyca każdego. Przygotuj te niezwykle smaczne ciasto już dziś i zaskocz swoją rodzinę!

Składniki:

  • mąka, 240 g;
  • jajka, 2 szt .;
  • kefir, 280 g;
  • kakao, 30 g;
  • cukier, 200 g;
  • soda, 1 łyżeczka;
  • olej roślinny, 30 g.

Na krem:

  • mleko, 500 ml;
  • cukier 180 g;
  • jajka, 2 szt .;
  • mąka, 50 g;
  • masło, 150 g;
  • cukier waniliowy, 10 g.

Przygotowanie:

Kefir wymieszaj z sodą i pozostawia na 2 minuty, następnie wbij jajka, dodaj olej roślinny, cukier i wymieszaj składniki.

Przesiej mąkę i dodaj do masy, mieszaj, aż będzie gładka. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i wylej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 – 35 minut.

Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym, mąką i jajkami w garnku. Wymieszaj trzepaczką i wlej połowę mleka. Włącz mały ogień, podgrzej i dolej drugą część mleka. Gotuj aż mieszanka zgęstnieje, ciągle mieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia.

Dodaj masło pokrojone na kawałki do garnka, wymieszaj do uzyskania gładkości, pozostaw do ostygnięcia.
Z upieczonego i schłodzonego ciasta odkrój cienko nierówną jego górę i przekrój ciasto na 2 części

Jedno ciasto posmaruj przygotowanym kremem, połóż drugą część ciasta na górze. Posmaruj górę oraz boki ciasta również kremem. Zmiel górną, wcześniej odciętą część ciasta blenderem i posyp powstałymi okruchami cały wypiek.

Włóż deser do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!