Jak zrobić tort dla mamy

Ciasto „Prezent dla Mamy” to przepiękny i bardzo smaczny tort. Gęsta i delikatna śmietana w połączeniu z miękkim ciastem zachwyci każdego!

Jego wygląd jest bardzo oryginalny i będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Doskonale sprawdzi się też jako pyszny deser na urodziny czy imieniny, lub też po prostu jako dodatek do pysznej kawy w gronie najbliższych przyjaciół!

Składniki

Mąka pszenna – 280 g
Cukier – 420 g
Jajka – 6 sztuk
Soda – 1 łyżeczka
Kwasek cytrynowy – 0,5 łyżeczki
Kakao – 1 łyżka
Śmietana – 800 g
Wanilia – według uznania
Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

    1. Ubij jajka mikserem. Następnie stopniowo dodaj do nich 220 g cukru. Wsyp kwasek cytrynowy, wanilię i sodę. Na sam koniec porcjami dodaj przesianą mąkę.
    1. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Podziel ją na 3 części. Wlej jedną do wyłożonej pergaminem foremki (22, 24 lub 26 cm). Za pomocą szpatułki wygładź powierzchnię ciasta.
    2. Piecz 8-10 minut w 180 stopniach. W międzyczasie dodaj kakao do drugiej części ciasta i wymieszaj. Wypełnij 2 szpryce cukiernicze, bądź woreczki z obciętymi rogami  pozostałym ciastem.
    1. Użyj ich do uformowania 30 „kropek” ciemnych i jasnych ciasteczek. Piecz je przez 8-10 minut w 180 stopniach. W między czasie ubij dokładnie śmietanę z pozostałym cukrem i wanilią.
    2. 5 łyżek tej kremowej masy rozprowadź na gotowym cieście. Ułóż ciasteczka czekoladowe na wierzchu, a następnie ponownie krem. Teraz umieść oba rodzaje „kropek” równolegle do ścianek formy.
  1. Ułóż białe ciasteczka na śmietanie i układaj składniki naprzemiennie, aż się skończą. Gotowe ciasto schowaj do lodówki na 3-4 godziny.

Po tym czasie możesz udekorować brzegi ciasta okruchami ciastek lub np. wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!