Tą pyszną przekąskę mięsną mogę jeść nawet codziennie. Idealna na kolację. Łatwy przepis.
2 993
Ten niesamowity przepis przywiozłam z ostaniach moich wakacji. Gdy tylko spróbowałam tego dania wiedziałam, że muszę nauczyć się przyrządzać go w domu, aby jego smak zachwycił również moich bliskich. Dziś chce podzielić się z Wami tym genialnym przepisem na „Cud znad Tabasary”.
Składniki
Mąka pszenna – 2 szklanki
Kefir – 1 szklanka
masło – 120 g
Sól – 1 łyżeczka
Soda – 0,5 łyżeczki
Mielona wołowina – 500 g
Ziemniaki – 500 g
Cebula – 2 sztuki
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Mąkę wymieszaj z sodą i połową soli. Wlej kefir i 100 g roztopionego masła. Zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 40 minut. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, rozetrzyj je widelcem.
Pokrój w półpierścienie i podsmaż cebule. Połącz cebulę, mięso mielone, ziemniaki, pozostałą sól i czarny pieprz. Ciasto wyjmij i zwiń w rulon. Pokrój na 4 równe części. A potem każda część na 2 (jedna z dwóch części powinna być nieco mniejsza).
Mniejszą część rozwałkuj bardzo cienko i odstaw na chwilę. Rozwałkuj większość ciasta i połóż na nim jedną czwartą nadzienia. Rozprowadź równo na cienką warstwę. Przykryj rozwałkowanym mniejszym kawałkiem ciasta. Zwilż brzegi ciast wodą i połącz je ze sobą.
Smaż je na suchej patelni na małym ogniu z obu stron. Posmaruj pozostałym masłem. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 ciasta.
Możesz podawać danie np. z rosołem lub sokiem pomidorowym. Smacznego!